Børns brug af digitale medier er ikke nødvendigvis dårligt

Der er ingen tvivl om, at den digitale udvikling er gået hurtigt i løbet af de seneste 20 år. Samfundet har ændret sig markant, og nutidens børn vokser op med både telefon, internet og sociale medier, som havde det aldrig været anderledes.

Børns tid foran skærmen

Ofte bliver børns brug af teknologi anset for at være negativt, og at vi skal være forsigtige med, at børn ikke bliver skærmafhængige, inaktive og isolerede som en konsekvens af deres brug af diverse digitale medier. På den anden side bliver diverse digitale enheder også brugt i undervisning, og børn kan hurtigt og selvstændigt søge relevant information og blive klogere på det, de ønsker. Forskningen peger også i forskellige retninger, så det kommer helt sikkert an på, hvad det er, man præcis undersøger.

Hvad er det, digitale medier kan?

Digitale medier bliver især brugt til underholdning, afslapning og leg, og det gælder både børn og voksne. Rigtig mange børn bruger tid på at spille online spil. Disse giver både børn en masse muligheder for at blive klogere, og det kan være en yderst social aktivitet, hvis der spilles med eller mod andre børn.

Digitale medier, herunder spil og sociale medier især, er i høj grad vigtige fællesskaber, ligesom de fællesskaber der dannes i skolen, til holdsport eller en anden fritidsaktivitet. Online fællesskaber gør det muligt for børn at interagere med børn fra hele verden, og det kan endda være en god måde at socialisere på for børn, der har svært ved at finde sig til rette i fællesskaber i deres nærmiljø. Ydermere kan børn nemt finde andre børn online, der har de samme interesser som dem.

Det er selvfølgelig vigtigt, at der er en balance mellem børns brug af digitale medier og de andre aktiviteter i deres liv. Der skal selvfølgelig være tid til både skolearbejde, fysisk aktivitet, søvn og sociale aktiviteter uden for den digitale verden. Her spiller forældre en vigtig rolle, så der sættes de nødvendige grænser.