Unge finder hele tiden nye veje, og for nogles vedkommende kedelige ruter at rejse på. Især hvis du spørger de ældre generationer. Hvor tit høres ikke udtrykket “ungdommen nu til dags.” Det er et udtryk, der tillægges Sokrates, og det har derfor allerede mere end 2.000 år på bagen.
Om det skyldes, at der er noget om snakken, vil altid være en diskussion mellem ungdommen og de ældre generationer, men det dækker over noget, der er større end bare en generationskløft. Der er mange, der kommer med deres bud på, hvad det kan skyldes, og det er en evig kamp.
Ungdom er også oprør mod de gængse normer
Vores verden og hverdag er fyldt med regler og normer, og mange vil mene, at det er ungdommens pligt at gøre oprør mod dette. Det sker med udviklingen af forskellige ungdomskulturer, hvor nogle bliver standard blandt ungdommen, mens andre bliver til subkulturer, der om noget skiller sig ud fra mængden.
I dag ser mange tilbage på rock’n’roll med mændenes tilbagestrøgne hår og læderjakker og kvinder i korte kjoler som noget, der virker romantisk, hvor spændende musik opstod, og hvor bilerne lignede kunstværker.
Den gang var det dog helt andre toner. Der var endnu en gang fare for sædernes forfald og en sammenstyrtning af samfundet, som alle kendte det. Det er den angst, der naturligt opstår hos ældre generationer, for ungdommen er den fremtid, der skal sikre deres alderdom, og alle vil gerne, at de skulle have det rart.
Nu er det dem, der var unge i 50’erne og 60’erne, der er blevet den ældre generation og som frygter for de yngre. Det er et hjul, der for evigt drejer, og det viste sig, at de generationer alligevel klarede det hele i fin stil, at de fik uddannelser og arbejde, stiftede familier og opdragede deres egne børn.
Som så selv kunne starte deres oprør ved at lytte til grunge og gå i store, ternede skjorter, eller lytte til heavy metal og kun gå klædt i sort, eller lytte til pop og dansemusik iført store, neonfarvede bukser.
De skal nok klare det hele også og blive en del af samfundet. Og så skal det blive spændende at se, hvad fremtidens børn og unge finder på for at starte deres oprør – når den tid kommer.