Hvis vi begav os et par hundrede år tilbage i tiden, ville de voksne ikke ane, hvad det ville sige at tale om en særlig børnekultur. Endsige kultur for børn. Det at være barn var ikke en særlig fase i ens liv – man var egentlig bare en lille voksen, og lige så snart man kunne, blev man sat i sving. Ude på landet skulle børnene hjælpe til i hverdagen, i stalden eller inde i huset, og i byerne arbejdede børn også med i de voksnes liv.
Det blev først med vores mere velhavende samfund i det 20. århundrede, at der i almindelighed blev tale om et særligt børneliv med dets egen kultur. Indtil da var dette forbeholdt de rigeste – som du kan se, hvis du for eksempel læser Peters Jul fra 1800-tallet. Den skildrer overklassens børn og deres liv; de fattige børn måtte arbejde med i samfundets almindelige liv.
I vore dage er børnelivet rammen om sin egen kultur. Men også i dag er børnekulturen en del i børnenes socialisering til voksenlivet. Masser af legetøj iscenesætter leg som en kopi af voksenlivet – tænk bare på de mange legetøjskomfurer, der stadig bliver købt af småbørnsforældre, og som børnene elsker. Børn vil gerne ligne de voksne. Også kendt og elsket legetøj som LEGO-klodser har oprindelig haft en funktion af at få børn ind i voksenlivet. Vi byggede huse, biler og figurer af LEGO, som efterlignede de voksnes liv. I dag afspejler de mange byggesæt med Star Wars og andre universer snarere, at legetøjet lukker sig om en fantasiverden, hvor det ikke så meget handler om at socialisere børnene ind i voksenlivet gennem leg, men at lade børnekulturen trives på dens egne præmisser.
Legetøj er ét element i børnekulturen. Tøjdesign, som du for eksempel kan finde på Kids Brand Store, er et andet.
Når vi taler om børnekultur eller kultur til børn, så handler det imidlertid dybest set om, at børn får lov til at være børn og dermed til at have en række år, hvor det ikke handler om at blive voksen så hurtigt som muligt. Børnelivet og dermed børnekulturen er netop kendetegnet ved, at det er en periode fri for arbejdet, selv om børn selvfølgelig også¨har deres pligter med skole og fritidsaktiviteter.
Børnekultur er et barn af en velhavende tid. Tidligere gik det højt, hvis der blev læst op ved aftenlampens skær, og det var ikke tænkeligt, at man kunne gå til særlige børneteaterforestillinger osv. Derimod havde børnene langt hen ad vejen deres eget liv sammen med kammerater og etablerede dermed på deres egen måde en børnekultur. I dag er børn under opsyn fra tidlig morgen til sen aften – tidligere blev de sendt ud på gaden efter skole for at lege, og så måtte børnekulturen udvikle sig uden voksenhjælp.